Leki, które pomogą ci się skoncentrować‍Kto nie chce osiągać lepszych wyników w pracy lub szkole? Zdolność do koncentracji przez długi czas i szybkiego przetwarzania informacji jest umiejętnością przydatną w niemal każdej dziedzinie. Z ciągłym napływem informacji przychodzących na naszą drogę, może być trudno pozostać skupionym na zadaniu pod ręką. Na szczęście istnieje wiele leków z usługą recepta online, które mogą pomóc Ci skupić się i skoncentrować dłużej, dzięki czemu możesz zrobić więcej przy mniejszym stresie i obciążeniu mózgu.

Skupienie i koncentracja

Istnieją dwa główne rodzaje koncentracji: selektywna uwaga, kiedy skupiasz się na jednym zadaniu, oraz elastyczność poznawcza, kiedy jesteś w stanie przenieść swoją uwagę pomiędzy zadaniami.

W przypadku selektywnej uwagi, kiedy skupiasz się na jednym zadaniu, twoja uwaga jest zawężona do punktu, w którym możesz przegapić niektóre informacje, które do ciebie docierają.

W przypadku elastyczności poznawczej, kiedy jesteś w stanie przenosić swoją uwagę między zadaniami, ważne jest, aby wiedzieć, ile to za dużo.

Adderall

Adderall jest rodzajem stymulanta, który jest używany do leczenia zespołu nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi (ADHD). Jest on również stosowany off-label przez wiele osób z normalną uwagą, aby pomóc im skupić się i skoncentrować lepiej. Adderall działa poprzez zwiększenie ilości dopaminy i noradrenaliny w mózgu. Dopamina jest związana z przyjemnością i motywacją, a noradrenalina jest związana z dobrym nastrojem i koncentracją.

Adderall dopaminy i noradrenaliny boost jest to, co daje ludziom zdolność do skupienia się i pobyt na zadanie przez dłuższy czas. Jeśli lek jest brany zgodnie z zaleceniami, ryzyko uzależnienia jest stosunkowo niskie. Niektóre z efektów ubocznych Adderall obejmują bóle głowy, nudności, zawroty głowy i bezsenność.

Vyvanse

Vyvanse to kolejny rodzaj stymulanta, który jest stosowany w leczeniu zespołu nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi (ADHD) u dorosłych i dzieci. Jest on również stosowany off-label przez wielu z normalną uwagą, aby pomóc im skupić się i skoncentrować lepiej. Vyvanse działa w taki sam sposób jak Adderall, zwiększając ilość dopaminy i noradrenaliny w mózgu. Vyvanse jest długotrwały, więc jest podjęta raz dziennie, co sprawia, że łatwiej zarządzać niż Adderall, który jest często podjęte 2-3 razy dziennie. Dopamina i noradrenalina w Vyvanse jest tym, co daje ludziom możliwość skupienia się i pozostania na zadaniu przez dłuższy czas. Jeśli lek jest przyjmowany zgodnie z zaleceniami, ryzyko uzależnienia jest stosunkowo niskie. Niektóre ze skutków ubocznych Vyvanse to bóle głowy, nudności i suchość w ustach.