O NAS

Cele

Fundacja ma na celu:

• tworzenie przyjaznego środowiska dla młodych twórców i czytelników,
  • promowanie wartościowej literatury,
  • kształtowanie młodych ludzi zgodnie z wartościami: prawda, dobro i piękno.

Fundacja opiera się na chrześcijańskiej wizji Boga, człowieka i świata oraz jest skierowana do wszystkich osób dobrej woli, bez względu na wyznanie, narodowość czy światopogląd.

Wesprzyj   nas

Szanowni Państwo,

Działalność Fundacji Gargano ma charakter misji, walczymy o powrót Piękna, Dobra i Prawdy do literatury oraz do naszych serc.

Tak jak w dawnych czasach sztuka rozwijała się jedynie dzięki hojności wielkich ludzi, tak i w obecnych czasach wracamy do stanu, gdzie bez ludzi o szlachetnych sercach i szerokich horyzontach kultura będzie powoli umierać. Nie trzeba być bardzo bogatym, aby stać się Medyceuszem w naszych czasach. Liczymy na Wasze wsparcie.

Z wyrazami szacunku
Zarząd Fundacji Gargano

Dane konta bankowego:
52 1140 2017 0000 4502 1288 9703
mBank SA

STATUT FUNDACJI GARGANO

POBIERZ

Co   oznacza   nazwa   Gargano?

Gargano to półwysep i góra o wysokości 857 m n.p.m. w Apulii, w południowo-wschodnim rejonie Włoch, znana z sanktuarium Świętego Michała Archanioła w miasteczku Monte Sant’s Angelo. Miały tam miejsce cztery uznane przez Kościół objawienia Michała Archanioła (w 490 r., w 492 r., w 493 r., w 1656 r.). W tym miejscu powstała Bazylika, która nosi nazwę Niebiańskiej, bo jako jedyna na świecie nie została nigdy poświęcona ludzką ręką.

Na przestrzeni wieków odbywali tu pielgrzymki papieże, święci, królowie oraz tłumy ludzi z najodleglejszych zakątków świata.

foto CC BY SA Patrick Nouhailler

Dlaczego   nazywamy   się   Fundacją   Gargano?

Tworzenie dobrej literatury opartej na wartościach takich jak Piękno, Dobro i Prawda bez wątpienia musi czerpać z dóbr niebiańskich. Z drugiej strony każdy proces tworzenia jest polem zmagań. Twórcom, oprócz oczywiście ziarna talentu, potrzeba wytrwałości, męstwa i siły ducha, aby stworzyć i opublikować wartościowe dzieło.

Na przestrzeni ostatnich lat widzimy, że toczy się walka o serce każdego człowieka i że jest ona coraz bardziej zacięta. Walka ta toczy się również w literaturze i dlatego wybraliśmy św. Michała Archanioła na patrona fundacji.

Rada   i   Zarząd   Fundacji

PROF. PIOTR MÜLDNER-NIECKOWSKI

Przewodniczący Rady Fundacji

Wiceprezes Oddziału Warszawskiego Stowarzyszenia Pisarzy Polskich

Ks. Roman Szpakowski

Prezes Stowarzyszenia Wydawców Katolickich

Anna Piasecka

Członek Rady Fundacji

Polonista Katolickiego Liceum Ogólnokształcącego im. Bł. Ks. Romana Archutowskiego

Marek Pasek-Paszkowski

Prezes Centrum Duszpasterstwa Archidiecezji Warszawskiej

Iwona Świerkula

Joanna Świerkula

Członek Zarządu

Większość fotografii zamieszczonych na stronie jest autorstwa Magdaleny Nurzyńskiej.