Już 5 lat!

Pięć lat działalności Fundacji Gargano to szmat czasu. Wiele książek zostało przeczytanych i wiele się działo. Z tej racji czas na krótkie podsumowanie tego, co w tym okresie się wydarzyło.

Fundacja Gargano to przede wszystkim ludzie, których spotkaliśmy na naszej drodze i z którymi się zaprzyjaźniliśmy – Piotr Müldner-Nieckowski, Ernest Bryll, Wojciech Kudyba, Marek Ławrynowicz, Małgorzata Nawrocka i wielu innych. Warto w tym miejscu wspomnieć księdza Romana Szpakowskiego, Annę Piasecką i Marka Pasek-Paszkowskiego, którzy zasiedli w naszej Radzie Fundacji obok prof. Müldnera-Nieckowskiego jako przewodniczącego. Rzecz jasna wymienieni powyżej to zaledwie część osób, z którymi mieliśmy przyjemność współpracować w ciągu tych lat. Wszystkim należą się serdeczne podziękowania.

Chcielibyśmy także podziękować wolontariuszom bez których Fundacja nie mogłaby funkcjonować, za ich energię i chęć poświęcenia wolnego czasu i zdolności. Dziękujemy też wszystkim instytucjom współpracującym z nami: Europejskiemu Centrum Komunikacji i Kultury, Oddziałowi Warszawskiemu Stowarzyszenia Pisarzy Polskich, Stowarzyszeniu Wydawców Katolickich, Centrum Duszpasterstwa Archidiecezji Warszawskiej, Zgromadzeniu Sióstr od Aniołów, Klubowi Kultury Falenica, Bibliotece Publicznej w Dzielnicy Wawer, domu opieki Alter Domus, Fundacji Dzieciom oraz Pendragon Tours.

Rezultatem naszych działań było przeprowadzenie czterech Ogólnopolskich Konkursów Literackich Fundacji Gargano w kategorii poezja i proza oraz turnieju poetyckiego „Festiwal Czytających”.

Organizowaliśmy także szkolenia z komunikacji i pracy dla wolontariuszy, warsztaty literackie dla młodzieży i dorosłych oraz współtworzyliśmy wraz z Fundacją Dzieciom „Zdążyć z pomocą” cykliczne spotkania z literaturą dla dzieci pt.„Klasa czytania”.

Musimy też wspomnieć o dwóch konkursach dla młodzieży. Pierwszym opatrzonym hasłem: „Myśleć to, co prawdziwe, czuć to, co piękne i kochać to, co dobre” i towarzyszących mu warsztatach literackich dla naszych laureatów w ośrodku ECCC oraz drugim – „Anielskie piękno budzi świat”, które organizowaliśmy wraz ze Zgromadzeniem Sióstr od Aniołów, dla uczniów i nauczycieli. To zresztą nie jedyny konkurs anielski – inspirowani książką Małgorzaty Nawrockiej „Twierdza aniołów” – przeprowadziliśmy zmagania literackie pod hasłem „Powietrze aniołów pełne”. Patronujemy również od kilku lat konkursowi dla młodzieży szkolnej na film krótkometrażowy „Bóg posłał anioła…” ogłoszonemu przez Katolickie Liceum Ogólnokształcące im. Świętej Rodziny z Nazaretu w Krakowie.

Gościliśmy m.in. na Targach Wydawców Katolickich w Arkadach Kubickiego na Zamku Królewskim w Warszawie, kiermaszu zlepszejpółki.pl w Parku Praskim oraz na festynie „Biesiada dusz przed odlotem” w Konstancinie-Jeziorna i Festiwalu Czytających „Dialogi”. Braliśmy także udział w konferencji „Wartości dla szkoły – szkoła z wartościami” w Sali Kolumnowej Sejmu RP, podkreślając, jak duży wpływ może mieć literatura na umysł młodego człowieka.

Fundacja raz w roku organizuje wyprawy literackie śladem pisarzy. Przez ostatnie lata odwiedziliśmy Wielką Brytanię, podążając szlakiem Inklingów, Irlandię – śladami św. Kolumbana i św. Patryka oraz półwysep Gargano, gdzie mieści się siedziba naszego patrona. Byliśmy także w Katalonii, ojczyźnie Carlosa Zafóna.

Spotykaliśmy się wielokrotnie na różnych wieczorkach literackich i poetyckich, takich jak cykl spotkań „Księżyc nad Gargano”, które miały miejsce w Klubie Kultury w Falenicy, w parafii św. Michała Archanioła na Mokotowie i w Klubie Kultury w Józefowie oraz wieczory pt.: „Człowiek z miasta pod strzechą, czyli poezja, skrzypce, taniec i pierogi”, „Za kobietą tren”, „Irlandzkie Gawędy” – dzięki gościnności parafii św. Jana Chrzciciela w Michalinie.

W ramach działalności gospodarczej został nakręcony zwiastun filmowy dla wydawnictwa Edycja św.Pawła do książki „Twierdza Aniołów” M.Nawrockiej.

Nasi wolontariusze pomagali przy tych wszystkich wydarzeniach, a także upamiętniali te piękne chwile, robiąc zdjęcia i filmy. Dzięki nim nakręciliśmy wiele ciekawych clipów video promujących naszą działalność m.in.: warsztaty, wyprawy literackie ( w tym film z naszymi wolontariuszami z Portugalii), książki i konkursy literackie.

Dzięki zaangażowaniu Czytelników powstała Drabina – lista książek opatrzonych Białym Znakiem Gargano, odwołujących się do Piękna, Dobra i Prawdy. Wiemy, że właśnie bez Czytelników nie byłoby literatury. Dlatego przypominamy błogosławieństwa dla czytelników, które powstały w ramach jednej z edycji warsztatów literackich dla młodzieży:

Niech oczy twoje zobaczą moje myśli.
Abyś nigdy nie opuścił powiek przed końcem mej powieści.
Obyś nigdy nie podarł moich wierszy.
Obyś zrozumiał więcej niż ja napisałem.
Wzrokiem sięgaj do mojej duszy.